، حملونقل دریایی بهوضوح، یک روش حملونقل غیر ایده آل میباشد زیرا ممکن است روزها، هفتهها یا حتی ماهها طول بکشد تا کالا تحویل داده شود. مانند سایر روشهای حملونقل، طرفین درگیر در حملونقل دریایی شامل فروشنده (تولیدکننده)، خریدار، حاملهای اقیانوسی (کریرها)، بارفرابر (فورواردرها)، کارگزاری، گمرکات و ارایهدهندگان بیمه میشوند. نیمی از کشتی هایی که در سطح اقیانوس مشاهده می کنید حمل کننده کانتینر می باشند. بیشترین کاربرد این کشتی ها برای حمل خشکبار در سطح بین المللی می باشد. به طور کلی کشتی های حمل کننده کانتینر که برای حمل و نقل دریایی مورد استفاده قرار می گیرد، کشتی های خودکاری هستند که با جرثقیل های دروازه ای بارگیری و تخلیه می شوند. با این همه حمل و نقل دریایی مطمئنترین روش برای حمل و نقل کالاها در سراسر جهان میباشد.
ما آماده ایم محصولات شما را به هر نقطه ای از جهان ارسال کنیم!
شرایط آب و هوایی و تکمیل بودن برنامه سایر کشتی ها که باعث می شود مسیر مورد نظر برای مدتی خالی از کشتی نباشد نیز مزید بر علت شده و باعث می شود تحویل برخی از بارها از یک کشور به کشور دیگر بیشتر از یک ماه طول بکشد. البته اگر عجله ای برای تحویل بار در مقصد وجود نداشته باشد این امر یک عیب واقعی به حساب نمی آید اما اگر تاریخ انقضای کالاها بسیار محدود می باشد بهتر است از سایر روش ها برای انتقال کالا به مقصد مورد نظر استفاده نمود. از بهترین روشهای حمل و نقل کالا است که پیش روی تجار قرار دارد به طوری که 90 درصد حمل و نقل های بین المللی از طریق دریایی انجام میشود. اگر قرار است حمل و نقل بین المللی را با کشتی انجام دهید باید حتما از جعبه های بسته بندی دو جداره یا تقویت شده که دارای استاندارد لازم برای تجارت هستند را تهیه کنید .
- تنها عیب این نوع روش حمل و نقل چیزی نیست جز مدت زمان انتقال بیش تر نسبت به سایر روش های حمل و نقلی.
- در روش کراس استافینگ، کانتینری که حاوی بار است، از یک کشتی به یک کشتی دیگر انتقال داده میشود.
- بارنامه دریایی به سندی اطلاق می شود که مشخصات کامل بار در آن ذکر شده باشد.
- لازم به ذکر است که با پیشرفت تکنولوژی انواع وسایل نقلیه مورد استفاده در این نوع حمل و نقل با قابلیت های ویژه و جدید در حال تولید هستند و افق های تازه ای پیش روی این بخش حمل و نقل می باشد.
1) حمل دریایی نسبت به بقیه روش ها ارزانتر بوده و به همین دلیل صاحبان کالا و شرکت های تجاری ترجیح می دهند کالای خود را از طریق مسیرهای آبی حمل کنند. به هر حال گمرک با بندر مکلف است تا پانزده روز پس از خاتمه تخلیه با مؤسسه کشتیرانی تسویه حساب نمایند و به همین منظور قبلاً برای هر قلم بارنامه قبض انبار صادر می شود. در گام بعد شرکت حمل با صاحب کالا تسویه حساب نموده، ترخیصیه و قبض انبار را به وی تحویل می دهند و صاحب کالا با در دست داشتن این اسناد و دیگر اسناد لازم اقدام به ترخیص کالا از گمرک می نماید. درنهایت، شما باید بهترین مسیر را برای عبور تجهیزات حمل بار خود انتخاب کنید و از مزایای حملونقل https://transemartlogistics.com دریایی بهرهمند شوید.
مراحل ترخیص کالا در حملونقل دریایی
در واقع پوشش مسافتهای بسیار طولاتی با استفاده از کشتیهای غولپیکر را حمل و نقل دریایی عمیق میگویند. از این روش برای حمل و نقل کالاهایی مانند روغن، سیمان، کود، سنگ آهن و سایر موارد از این دست استفاده میشود. مورد دوم، امکان جابه جایی بار با حجم و وزن بسیار زیاد در حمل و نقل دریایی وجود دارد. حتی بارهایی به سنگینی ۵۰۰ هزار تن را نیز می توان با حمل و نقل دریایی با امنیت کامل و بدون ضربه به محموله، جابجا کرد.
حمل بار دریایی به روش ترانشیپ به هزینه و مدت زمان بیشتری نیاز خواهد بود. میزان اطمینان و ایمنی بالا است و محصولات کاملا صحیح و سالم به مقصد میرسند. در صورتی که شما هم میخواهید محصولات و کالاهای خود را از طریق دریا به مقصد مورد نظر خود هدایت نمایید؛ از طریق راههای ارتباطی مندرج در سایت با ما درارتباط باشید.
سامانه مسیر کالا
مزایای حمل و نقل با کشتی را بنویسید مطالعات پنجم ماگرتا | transemartlogistics